dieta wegańska

Dieta wegańska polega na rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Polega na jedzeniu wyłącznie zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych, nasion i orzechów. Czy taka dieta wystarczy, gdy jestem w ciąży? Czy nie odbije się to na zdrowiu dziecka? – takie pytania zadaje sobie niejedna mama.

Co o tym sądzą amerykańscy dietetycy?

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne ustosunkowało się do wątpliwości, czy dieta wegańska jest zdrowa. Otóż amerykańscy dietetycy twierdzą, że odżywianie wegetariańskie i wegańskie jest zdrowe, o ile jest profesjonalnie zaplanowane. Wręcz taka dieta może leczyć wiele chorób i zapobiegać im. Dobrze zaplanowane jedzenie wegańskie jest odpowiednie także dla sportowców, nastolatków, a także niemowlaków czy dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji.

Wskazówka – aby mieć pewność, że Wasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, koniecznie skonsultujcie ją z dietetykiem.

Co o weganizmie myślą polscy specjaliści?

Czy tego samego zdania są polscy dietetycy? Otóż nie są oni do końca przekonani co do tego, czy przyszła mama może całkowicie wykluczyć jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego (czyli nie tylko mięsa, ale także mleka, jogurtów czy serów). Z drugiej strony nie zauważają niedoborów pokarmowych oraz zaburzeń rozwoju u ciężarnych weganek będących pod opieką lekarza. Jednak zauważają, że u osoby na diecie wegańskiej ryzykują spożyciem posiłków o niższej wartości energetycznej oraz niewystarczającej ilości takich pierwiastków i substancji jak żelazo, wapń, kwasy omega 3, cynk czy białko. A właśnie na te składniki wzrasta zapotrzebowanie w okresie ciąży. W okresie ciąży istotne są również witaminy D oraz B12, które znajdujemy właśnie w produktach zwierzęcych.

Wskazówka – stosując dietę wegańską w ciąży koniecznie podliczajcie ilość kalorii, gdyż jedząc „na oko” możecie odnieść mylne wrażenie, że zjadłyście całkiem sporo. Produkty roślinne bowiem mają więcej wypełniającego żołądek błonnika.

Białko w diecie weganek

Amerykańscy naukowcy uważają, że dieta wegańska składa się z dopełniającego białka roślinnego. Z białka roślinnego dopełniającego brak białka zwierzęcego. Twierdzą, że roślinny ekwiwalent jest wystarczający, że jest komplementarny. I że najlepiej byłoby, aby był dostarczany organizmowi w ciągu całego dnia, zapewniając odpowiedni bilans azotowy.

Warto dodać, że w czasie ciąży i laktacji rośnie zapotrzebowanie na białko aż o 25 g na dobę. Czy to dużo? Przykładowo szklanka mleka zawiera 7,6 g białka, a szklanka ugotowanych nasion soi ma białka 23,7 g. Najlepszym źródłem protein w diecie wegańskiej są suche nasiona strączkowe, orzechy, zielone warzywa i nasiona. Polscy naukowcy są zdania, że stosując dietę wegańską w ciąży musimy co najmniej mieć sporą wiedzę na temat wartości odżywczych oraz konsultować swój sposób odżywiania ze specjalistą.

Wskazówka – pamiętajcie, że zbyt mała ilość białka w diecie prowadzi do niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Wapń i witamina D w diecie weganek

Dobrym roślinnym źródłem wapnia i witaminy D są migdały, masło migdałowe, mleko sojowe, brokuły, jarmuż, sałata rzymska, fasola, serek tofu,

Wskazówka – o ile suplementacja wapnia w czasie ciąży nie jest konieczna (o ile lekarz nie wskaże inaczej), to należy stosować dodatkowo witaminę D, nie tylko w okresie jesienno – zimowym.

Nie zapominajcie o żelazie!

Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży dla kobiety ważącej 55 kg wzrasta do 10 mg w ostatnich 8 tygodniach ciąży.

Wskazówka – roślinnymi produktami bogatymi w żelazo są: zielone warzywa liściaste, soja, natka pietruszki, zarodki pszenne, fasola, brokuły, ciecierzyca, kalafior, suszone owoce, makarony, pełnoziarniste pieczywo, nasiona dyni i słonecznika.

Weganki, pamiętajcie o kwasie omega 3!

Weganie nie spożywają ryb i jajek, a więc muszą uzupełniać kwasy omega 3 na przykład siemieniem lnianym, lnianym olejem, olejem rzepakowym, zielonymi warzywa liściastymi, soją, nasiona chia, nasionami konopnymi.

Wskazówka – o ile kobiety w ciąży i karmiące muszą uzupełniać dietę suplementacją minimum 200 mg dziennie, to weganki aż 400 – 600 mg dziennie.

Nie zapominajcie o kwasie foliowym

Warto powiedzieć, że dieta weganek jest bogatsza w kwas foliowy, jednak w ciąży i tak należy suplementować ten składnik, gdyż wzrasta na niego zapotrzebowanie.

Wskazówka – bogate w foliany są takie produkty jak zarodki pszenne, zielone warzywa liściaste, brukselka, kalafior, szpinak, buraki, bób, drożdże, groch, pomarańcze.

Telefon kontaktowy        (22) 828 59 03