dieta

Podobno większość kobiet jest całe życie na diecie. Z dietami jednak różnie bywa i często zamiast spektakularnego efektu mamy przed sobą fiasko. Zobaczcie, co zrobić, by zdrowo i skutecznie schudnąć!

1 Czas na przygrywkę

Czyli zanim zaczniecie dietę odchudzającą powinniście dobrze oczyścić organizm. Możecie zrobić sobie na przykład kilkudniowy detoks sokowy. Dzięki temu organizm zacznie sprawniej pracować, a tym samym pozbywać się zbędnych kilogramów.
Czy wiedziałyście, że? Detoks sokowy oczyści organizm z toksyn, które utrudniają odchudzanie.

2 Czas na cierpliwość

Czyli bez cierpliwości podczas diety odchudzającej ani rusz. Nie uda się od razu schudnąć 10 kilogramów. A nawet jeśli schudniecie tak dużo w krótkim czasie to wiedzcie, że nie tracicie na kilogramach, ale w pierwszej kolejności na wodzie. Odchudzanie to proces zdecydowanie wieloetapowy. Dlatego dobrze jest działać małymi krokami, a zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Korzystna dla zdrowia jest utrata pół kilograma tygodniowo. Pozbycie się 10 kilogramów powinno więc zająć około 3 miesięcy.
Czy wiedziałyście, że? Jeżeli odchudzaliście się 3 miesiące, to tyle samo powinno trwać wychodzenie z diety, które także jest ważnym etapem.

dieta

dieta: zdrowe owoce z dużą ilością witamin

3 Czas na zbilansowaną dietę

Czyli na dietę składającą się z różnorodnych składników. Czyli taki, w której skład wchodzą warzywa, owoce, ale także mięso będące źródłem żelaza i węglowodany, szczególnie pełnoziarniste. Bardzo ważne w zbilansowanej diecie jest także białko, gdyż do strawienia białek organizm potrzebuje dużo energii, którą właśnie pobiera z tkanki tłuszczowej. Białko pobudza więc spalanie tłuszczu wprawiając w ruch całą machinę odchudzania.
Czy wiedziałyście, że? W prawidłowo zbilansowanej diecie 30% kalorii powinno pochodzić z tłuszczu, 15% z białka, a 55% z węglowodanów. Czyli połowę obiadu muszą stanowić warzywa, 25% mięso lub ryba, a resztę produkty zbożowe.

4 Czas na pięć posiłków dziennie

Jadać powinno się w czasie diety odchudzającej regularnie i co około trzy godziny. Gdy zachowamy taką regularność organizm nie będzie odkładał tłuszczu. Pamiętajcie też o tym, aby posiłki były niewielkie.
Czy wiedziałyście, że? Nie powinno się zapominać o śniadaniu! A co więcej, śniadanie powinno być najbardziej obfite. A wszystko po to, aby rano wprawić w ruch przemianę materii. Pamiętajcie też, że wieczorem metabolizm słabnie, dlatego najpóźniejszy posiłek powinno się zjeść o godzinie 19.

5 Czas na warzywa

To normalne, że w czasie trwania diety odchudzającej macie ochotę podjadać. Dlatego dobrym pomysłem jest pozbycie się wszelkich paluszków, krakersów i ciasteczek z domu, a zaopatrzenie się w warzywa, czyli marchewki, paprykę, ogórki i rzodkiewki do chrupania. Z warzyw powinniście unikać jednak roślin strączkowych, które mają stosunkowo dużo kalorii. Jeśli jednak odstawiliście mięso, powinniście zastąpić je właśnie roślinami strączkowymi spożywanymi raz w tygodniu.
Czy wiedziałyście, że? Są takie warzywa, które silniej niż inne spalają tłuszcz i przyspieszają metabolizm. Jest to na przykład kapusta, która oprócz wielu składników odżywczych zawiera błonnik i chrom wpływające na przemianę materii. Z kolei zawarta w kapuście duża ilość witaminy C przyspiesza spalanie tłuszczu. Z kolei inne cenne w diecie odchudzającej warzywo to awokado zawierające kwasy omega-3 i witaminę B6 również dobrze spalające tłuszcz i aktywujące metabolizm. Podobne działanie mają kiszone warzywa i papryka.

6 Czas na wodę

Aby przyspieszyć przemianę materii i oczyścić organizm z toksyn powinno się pić co najmniej dwa litry napojów dziennie. Pamiętajcie o tym, aby pić dużo, zwłaszcza że dużo toksyn wytwarza się właśnie wskutek spalania tłuszczu. Istotna jest jednak nie tylko ilość płynów, ale także ich jakość. Zrezygnować powinniście więc także z napojów gazowanych i odwadniającej organizm kawy. Kawę dobrze jest zastąpić świeżo wyciskanymi sokami warzywnymi i owocowymi.
Czy wiedzieliście, że? Właściwości odchudzające ma także zielona herbata. Oczywiście sama herbata nie zapewni Wam spektakularnych właściwości odchudzających, ale jako dodatek do diety jest idealna.

7 Czas na ruch

Ćwiczenia fizyczne są także bardzo ważne w diecie odchudzającej. To kolejny element wprawiający w ruch przemianę materii i przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Ważny jest więc trening cardio, czyli ćwiczenia aerobowe pobudzające organizm do odchudzania. Są to ćwiczenia na przemian szybkie i wolne.
Czy wiedzieliście, że? Ćwicząc, zwiększacie przyrost mięśni, a im więcej mięśni, tym większe zapotrzebowanie na energię, którą czerpiemy właśnie ze zmagazynowanego tłuszczu.

8 Czas na tłuszcz

Wydawać by się mogło, że w czasie odchudzania powinniśmy całkowicie zrezygnować z tłuszczu. Tłuszcz to bowiem… tłuszcz. A tłuszcz jest wrogiem zgrabnej sylwetki.
Okazuje się jednak, że tłuszcz tłuszczowi nie jest równy, bo o ile w czasie odchudzania powinniśmy zrezygnować z masła czy smalcu lub smażenia na oleju, to są tłuszcze wspomagające odchudzanie. Najlepsze są tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się na przykład w oliwie z oliwek, pestkach dyni, ziarnach sezamu, słoneczniku, orzechach i tłustych rybach.
Czy wiedziałyście, że? Będące rodzajem tłuszczów nienasyconych tłuszcze wielonasycone oprócz właściwości odchudzających mają także silne działanie antycholestorelowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

Telefon kontaktowy        (22) 828 59 03