Za zwalczanie infekcji odpowiedzialny jest układ odpornościowy. Na różnego rodzaju infekcje jesteśmy szczególnie narażeni w okresie zimowym. Są jednak sposoby, które możemy wykorzystać, aby wzmocnić swój system immunologiczny. Jednym z nich jest racjonalna, urozmaicona dieta.

Urozmaicona dieta

Dla budowania naturalnej odporności organizmu (zarówno osób dorosłych jak i dzieci) niezwykle ważne jest urozmaicona dieta. Nasze posiłki w okresie zimy powinny być przede wszystkim regularne i różnorodne. Zimą powinniśmy zadbać, aby w jadłospisie znalazły się ciepłe posiłki. Już pierwszy posiłek, czyli śniadanie, powinien być ciepły. Bezpośrednią przyczyną zimowych infekcji nie jest wprawdzie zimno, ale przyczynia się ono do osłabienia odporności organizmu. Stąd bardzo ważne są ciepłe posiłki. W okresie zimowym jadłospis powinien zawierać produkty dostarczające węglowodanów złożonych i wartościowego białka. Nie może w nim zabraknąć również owoców i warzyw. Każdego dnia powinniśmy zjeść pięć porcji owoców i warzyw. Możemy jeść je w zupie, w postaci soku, jako jarzynkę lub surówkę do obiadu. Chrupmy je także na surowo. W rozsądnych ilościach powinniśmy sięgać również po naturalne leki: napar z lipy, sok z malin, cebulę i czosnek. Sięgajmy po nie nie tylko wtedy, kiedy dopadnie nas przeziębienie, ale także przez całą zimę w celach profilaktycznych. Profilaktycznie możemy także przez całą zimę popijać sok z czarnego bzu. Odporność organizmu wzmacniają nie tylko chude mięsa, ryby, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze (szczególnie gryczana i jaglana), ale także przyprawy i zioła. Posypujmy potrawy na przykład tymiankiem i bogatą w witaminę C natką pietruszki.

Probiotyki

W okresie zimowym pamiętajmy także o pożytecznych bakteriach, czyli probiotykach. Wpływają one korzystnie na stan mikroflory w jelitach i wzmacniają układ odpornościowy. Ich źródłem są sfermentowane produkty mleczne: maślanka, kefir i naturalny jogurt. Jogurt i kefir także wybierajmy naturalne, a nie z dodatkami smakowymi.

Kiszonki

W okresie zimowym kiszonki powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Są one z jednej strony doskonałym źródłem witamin, z drugiej zaś zawierają mnóstwo dobroczynnych bakterii probiotycznych. Jedzenie kiszonek pobudza więc do pracy nasz układ odpornościowy. W sezonie zimowym powinniśmy wprowadzić do jadłospisu: kiszone ogórki, kiszoną kapustę, barszcz z buraków.

Kwasy omega-3

Układ odpornościowy wspierają produkty, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Stymulują one pracę chroniących przed drobnoustrojami chorobotwórczymi białe ciałka krwi. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: tuńczyk, węgorz, łosoś, sardynki, makrela. W diecie nie powinno również zabraknąć tłoczonych na zimo olei roślinnych: oleju rzepakowego, wyjątkowo bogatego w kwasy omega-3 oleju lnianego i oliwy extra virgin. Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. Ryby są także źródłem witaminy D, która również skutecznie wzmacnia odporność naszego organizmu.

Ziołowe napary

Odporność organizmu wzmocnimy pijąc ziołowe napary. Szczególnie polecane są napary przygotowane z: porostu irlandzkiego, nagietka, rumianku i pokrzywy, czystka. Zielem szczególnie wartym polecenia jest czystek. Czystek ma lekko cierpki smak, aby go złagodzić lekko przestudzony napar dosładzamy miodem.

Przed zimowymi infekcjami chroni nas nasz układ immunologiczny. Aby go wzmocnić musimy zadbać przede wszystkim od urozmaiconą dietę, która dostarczy nam niezbędnych witamin i składników mineralnych.

KategoriaBlog

Telefon kontaktowy        (22) 828 59 03